تا به حال فکر کردهاید یک فنجان قهوه چقدر کافئین دارد؟ اصلا آیا تخمین میزان قهوه در یک فنجان ممکن است یا خیر؟ در این مقاله مجله رئیس, شما را با ترفندهایی آشنا میکند تا بدانید چه عواملی در میزان کافئین قهوه تاثیر دارند و چگونه میتوانید با کنترل این عوامل، قهوه مطلوب خود را درست کنید.
۱- انواع گونهها
بطور کلی دانههای قهوهای که برای مصرف تجاری تولید میشوند دو گونه معروف دارند: عربیکا و روبوستا.
کافئین موجود در قهوه روبوستا تقریبا دوبرابر قهوه عربیکا است. این بدان معنی است که قهوه خالص بدست آمده از دانه روبوستا، حاوی کافئین بالاتری نسبت به قهوه عربیکا است حتی در بین این دو گونه اختلاف کمی در میزان کافئین موجود بین گونههای مختلف “نژادهای مختلف” از یک گونه وجود دارد. حتی میتوان در میزان کافئین موجود در دانه دو گیاهی که در کنار هم رشد میکنند نیز تفاوتهایی یافت.
۲- روشهای آمادهسازی قهوه
مهمترین عامل تأثیرگذار در میزان مصرف کافئین در نوشیدنی نهایی روش تهیه آن است. روشهای مختلفی برای تبدیل دانههای قهوه رست شده به نوشیدنی غنی و معطری که مورد علاقه شما است وجود دارد و هر روش مقدار کافئین مختلفی را ارائه میدهد.
روشهای مختلفی برای دم آوری قهوه وجود دارد مانند دم کردن اسپرسو، دمی و غیره. بسیاری از مردم تصور میکنند که یک شات اسپرسو حاوی کافئین بیشتری نسبت به قهوه دمی است؛ اما این مساله نیاز به بررسی دارد.
یک فنجان اسپرسو (۳۰ سی سی) در مقایسه با همان حجم از قهوه دمی کافئین بیشتری دارد، اما از آنجایی که اندازه فنجان قهوه دمی بسیار بزرگتر از یک شات اسپرسو است، پس با نوشیدن قهوه دمی کافئین بیشتری دریافت خواهید کرد.
۳- مدت زمان دمآوری
هر چه زمان دمآوری قهوه طولانیتر باشد، کافئینی که از آن آزاد میشود نیز بیشتر خواهد بود زیرا آب مدت زمان بیشتری با قهوه آسیاب شده در تماس است. با این وجود جالب است بدانید تقریبا ۹۰٪ از کافئین موجود در قهوه در همان یک دقیقه اول عصارهگیری و استخراج میشود و طولانی شدن زمان دمآوری مقدار محدودی کافئین اضافی را آزاد میکند که به احتمال زیاد باعث خراب شدن طعم نوشیدنی نیز میشود.
۴- آسیاب قهوه
هر چه درجه آسیاب قهوه ریزتر باشد سطح بیشتری از قهوه با آب در تماس بوده و در نهایت کافئین بیشتری در نوشیدنی آزاد میشود.
به عنوان مثال اگر یک قهوه مشخص را با دو درجه مختلف آسیاب و با یک روش ثابت دمآوری کنید، نوشیدنی که از قهوه ریزتر عصارهگیری میشود حاوی کافئین بیشتری است اما باید این نکته را به خاطر داشته باشیم درجه آسیاب تأثیر مهم و مستقیمی در عطر و طعم نهایی قهوه پس از دمآوری دارد.
اگر تلاش کنید با استفاده از یک آسیاب ریز سطح کافئین قهوه را افزایش دهید ممکن است در نهایت نوشیدنی بیکیفیتی بدست آید که به هیچ وجه مطلوب شما نباشد.
۵- دما
هنگام درست کردن قهوه دمای دمآوری بر میزان کافئین آزاد شده تاثیر میگذارد. بدین صورت که دمای بالاتر باعث آزاد شدن میزان کافئین بیشتری میشود، اما مشکل دمای بالاتر این است که سایر ترکیبات تلخ نیز آزاد شده و باعث خراب شدن طعم قهوه میشود.
۶- مقدار قهوه مصرفی
هرچه قهوه بیشتری مصرف شود، کافئین بیشتری بدست میآید. اما در نظر داشته باشید که مصرف قهوه بیشتر به معنای نوشیدنی با عطر و طعم بسیار قویتر نیز خواهد بود.
۷- رست کردن قهوه
رست شده تیرهتر حاوی میزان کافئین بالاتری است.
برخی دیگر ادعا میکنند که رست کردن تیره (دارک) باعث کاهش کافئین میشود و رست لایتتر حاوی کافئین بیشتری است ولی در نهایت باید باید بدانید که همه اینها به نحوه عکس العمل دانه قهوه در مقابل حرارتی که در پروسه رست بستگی دارد.
در نهایت متغیرهای زیادی وجود دارند که میزان کافئین در فنجان قهوه شما را تحت تأثیر قرار میدهند به همین دلیل تخمین مقدار دقیق کافئین در یک فنجان تقریبا غیرممکن است اما امیدواریم با استفاده از این نکات ارائه شده توسط کافه رئیس با رعایت موارد گفته شده و کنترل این متغیرها بتوانید قهوهای درست کنید که برای شما مطلوب و دلپذیر باشد.
حال با توجه به ذائقه و سلیقه خود از بین محصولات قهوه رئیس می توانید قهوه مورد نظر خود را انتخاب نمایید. در این میان اگر کافیئن کم و عطر و طعم قوی تری مد نظر شماست پیشنهاد ما پاکت هایی با دانه ی عربیکا و اگر کافئین و تلخی بیشتری را ترجیح می دهید می توانید ترکیبی از دانه های قهوه عربیکا و روبوستا را انتخاب کنید که پاکت های قهوه اسپرسو رست و اسپرسو بلند از آن دسته می باشد.