آشنایی کامل با قهوه کنیا
از قهوه کنیا چه میدانید؟ چقدر با روشهای تولید قهوه در این کشور آشنایی دارید؟ آیا میدانید درجهبندی این قهوه به چه صورت انجام میشود؟ این قهوه یکی از خوش عطر و طعمترین قهوههای دنیا است که به دلیل غلظت مناسب و اسیدیته نسبتا بالا، طعمی قوی و کافئین بالا دارد.
این قهوه یکی از محبوبترین و پرفروشترین قهوههای دنیا است. اگر قصد تهیه این قهوه برای عرضه در کافیشاپ خود یا استفاده شخصی را دارید، در این مطلب تحت عنوان آشنایی کامل با قهوه کنیا میتوانید با این قهوه آشنا شوید.
تاریخچه قهوه کنیا
اتیوپی مهد قهوه دنیا محسوب میشود اما کشورهای همسایه مانند کنیا نیز از رقابت تولید این محصول عقب نمانده و تولید و پخش جهانی قهوه را در مدت زمان کوتاهی آغاز کردند، اولین واردات قهوه در این کشور مربوط به سال ۱۸۹۳ است که مبلغان فرانسوی، دانه و درخت قهوه را از رئونیون به این کشور آوردند.
کنیا در سال ۱۸۹۶ موفق به تولید و برداشت اولین محصول قهوه مخصوص خود شد، در ابتدا قهوه در املاک بزرگ تحت استعمار انگلستان تولید میشد و محصول حاصل در لندن فروخته میشد.
در سال ۱۹۳۳ اما قانون قهوه به تصویب رسید و با تاسیس انجمنی اختصاصی برای صادرات و واردات قهوه، این موضوع تصویب شد که فروش قهوه به این کشور بازگردد. یک سال بعد قوانینی برای درجهبندی قهوه ایجاد شد تا به بهبود کیفیت کمک کند.
اندکی پس از قیام مائو مائو در اوایل دهه ۱۹۵۰، یک قانون کشاورزی برای ایجاد مزارع خانوادگی به تصویب رسید که طی آن کشاورزی در مزارع خانگی که تا آن زمان برای معیشت خانوادهها انجام میشد، با هدف کسب درآمد اضافه ترکیب شد.
این اقدام با عنوان طرح سوننرتون شناخته شد، تصویب این قانون و مشخص شدن این طرح، شروع انتقال تولید قهوه از انگلستان به کنیا بود این کشور در حال حاضر یکی از بزرگترین تولیدکنندگان قهوه در دنیا است.
تولید قهوه در کنیا
تولید قهوه در کنیا در مناطقی با ارتفاع ۱۴۰۰-۲۰۰۰ متر از سطح دریا انجام میشود. میانگین دمای مناطقی که این دانه در آنها کشت شده و برداشت میشود، ۱۵-۲۴ درجه سانتیگراد است. اطراف کوه کنیا، دره ریفت، کوه آلگون و یونگاما از معروفترین مناطق کشت قهوه در کنیا هستند.
امروزه پرورش دهندگان قهوه قادر به تولید هر مقدار و کیفیتی از این محصول هستند. دو گونه معروف قهوه یعنی روبوستا و عربیکا در این کشور در حجم زیاد تولید میشود اما محصول اصلی قهوه در کشور کنیا از نوع عربیکا است. قهوه تولید شده در این کشور در دو فصل برداشت میشود، آوریل تا ژوئن و اکتبر تا دسامبرر، زمان برداشت قهوه در این کشور هستند.
قهوه بعد از برداشت پردازش و بررسی میشود و درجهبندی میشود و بعد از درجهبندی برای عرضه داخلی یا صادرات آماده میشود. پردازش بیشتر قهوه تولید شده در این کشور به صورت مرطوب انجام میشود اما بخش کمی نیز به صورت خشک پردازش شده و برای پخش در سراسر دنیا آمادهسازی میشود. در فرآیند پردازش و درجه بندی، دانههای قهوه تمیز میشوند و دانه از پوسته، بخشهای آسیب دیده و خاک برگها جدا میشود.
درجه بندی قهوه
در کنیا برای تمام قهوههای صادراتی خود از یک سیستم امتیازدهی استفاده میکند. همانطور که در بسیاری از کشورها رواج دارد، این سیستم درجهبندی از ترکیب اندازه دانهها و کیفیت آنها استفاده میکند. تعاریف به طور واضح اندازه دانهها را تعریف میکنند و تا حدی فرض میکنند که کیفیت با اندازه دانهها مرتبط است.
اگرچه این ادعا درست است و اغلب نوع (آ. آ) بهترین قهوهها هستند، اما اخیراً در برداشتهایی شاهد بودهایم که به عنوان مثال دستههای (آ. بی) پیچیدهتر و با کیفیتتر از بسیاری از دستههای (آ. آ) بودهاند.
در فرآیند درجهبندی قهوه کنیا اقدامات به دو صورت درجهبندی مرطوب و خشک انجام میشود. در درجهبندی مرطوب، سنگها و ناخالصیها از دانه جدا میشوند و در درجهبندی خشک، دانههای سبک از سنگین جدا میشوند تا هرگونه ناخالصی و پوستهای که در میان دانهها وجود دارد جدا شده و رست قهوه خالص و تمیز شود.
بعد از این مرحله نوبت به درجهبندی قهوه است، درجهبندی قهوه کنیا براساس سایز رست یا دانه انجام میشود. برای سایزبندی دانههای قهوه و درجه بندی، آنها را از میان صفحات فلزی توری که خانههای آن اندازههای خاصی دارند، عبور میدهند. با این کار دانهها به ترتیب از ریز تا درشت از صفحه خارج شده و در یک بخش جمع میشوند.
طبقه بندی چگالی
علاوه بر درجهبندی که کیفیت دانه یا رست قهوه از نظر اندازه را مشخص میکند، طبقهبندی قهوه در کنیا بر اساس چگالی هم انجام میشود. طبقهبندی بر این اساس هم روی میز مخصوص چگالیسنج انجام میشود و قهوه بر اساس تراکم به دستههای مختلف تقسیم میشود.
این جداسازی قهوههای سبک را از سنگین جدا میکند تا نحوه عرضه قهوه مشخص شود. قهوههای سنگین معمولا برای صادرات و به منظور عرضه پودر قهوه و قهوههای سبک برای استفاده به صورت دان و آسیاب فوری استفاده میشوند.
طعم و عطر قهوه کنیا
قهوه معروف کنیا به خاطر داشتن عطر و طعم غنی و غلیظ شناخته میشود. این قهوه اسیدیته عمیق، عطر و طعمی پایدار با نتهای شرابی دارد، فنجان خبره اصطلاحی است که برای قهوههای تولید شده در این کشور استفاده میشود و نشان دهنده طعم فوقالعاده قوی قهوههای این کشور است.
قهوه کنیایی درجه AA، قهوهای تمیز و ترد است که در دهان حس خوبی ایجاد میکند. در این قهوه که طعمی ترش نیز دارد، طعم و رایحه مرکبات لیمویی، فلفل و شاه توت احساس میشود. قهوه اصل و خالص کنیا، انتخابی مناسب برای افرادی است که به اسپرسو علاقه دارند.
طعم تلخ و قوی این قهوه با ته مزه ترش و عالی، حسی مست کننده برای شما ایجاد میکند، این قهوه به صورت فرنچ پرس و ایروپرس هم طعم مناسبی دارد. برای دریافت عطر و طعم بهتر از این قهوه بهتر است که آن را به صورت ریز آسیاب کرده، الک کنید و در یک بانکه شیشهای قرار دهید و در هر بار استفاده مقدار مناسب آن را بردارید. نگهداری قهوه در بانکه شیشهای، طعم آن را تقویت میکند.